Baggrund

 

Op mod årsskiftet 2014/2015 fandt en gruppe ildsjæle sammen i en arbejdsgruppe, der satte sig det mål at redde ejendommen – kendt som Søfarten – fra nedrivning. Den fik en imponerende støtte på Facebook – i grupperne ”Folk der elsker Læsø” og ”Støtteforeningen til bevarelse af Søfarten”.

Støtten kom fra såvel fastboende som faste gæster på øen, der betragtede huset, som en del af øens kulturarv. Men de positive tilkendegivelser på Facebook er en gratis manifestation – noget andet er at blive kontingent-betalende medlem af støtteforeningen.

  1. juni 2015 blev der afholdt stiftende generalforsamling i ”Støtteforeningen til bevarelse af Søfarten i Vesterø” og i løbet af meget kort tid havde foreningen omkring 100 betalende medlemmer. Læsø Fiskeindustri og Læsø Fiskeriforening udtrykte sympati og støtte til sikring af huset og etablering af en fiske- og skaldyrsrestaurant, hvori de erklærede sig parate til at medvirke aktivt med at sikre en optimal formidling om hummerfiskeriets betydning for Læsø.

Foreningens første ”sejr” var kommunalbestyrelsens udskydelse af tidspunktet for nedrivning.

Næste mål var at købe og renovere ejendommen med henblik på

–                 At opbygge et interiør der fortæller hummerfiskeriets og Læsø Fiskeindustris historie og betydning for Læsø

–                 At drive en fiske-skaldyrsrestaurant m.v.

Foreningen havde den opfattelse, at om noget sted i Danmark bør Danmarks mindste selvstændige samfund have rum til at fortælle erhvervs-eventyret om fiskerne og deres virksomhed, der er verdens førende jomfruhummerproducent og Europas største af slagsen. I ”hummerens hus” vil det emme af ”fra hav til bord”.

 

Hummerens Hus

Vesterø Havnegade 5

9940 Læsø

Tlf: 2040 8096

mail: info@hummerenshus.dk