Hummerens hus

”Hummerens Hus, Søfarten” er bygget i 1872 – samme år som Læsø’s første havn blev indviet. Det skulle tjene som bolig for bestyreren af ”Spisestedet” fra 1865 på Havnebakken – det, der nu er krostue på Carlsens Hotel, som det kom til at hedde fra 1896, da den høje bygning kom til.

Igennem årtier – op til 1976 var huset bolig for en eller to familier. Inde bag bindingsværket har der været frisørsalon, men huset har også tjent som aftægtsbolig for de gamle slagter Petersens, hvis slagtehuse – nu ferieboliger – er nærmeste naboer.

Læsø Hjemstavsforening købte i 1976 huset af Ivar Nielsen, dvs. købet omfattede to matrikler, hvor der på den ene havde været slagteriudsalg, der fra 1976 til 1986 er afløst af et vaskeri, som rives ned for at give mere udenomsplads til det maritime museum, der etableres i 1979.

I 1986 foretages en gennemgribende restaurering, og huset bliver opdelt i fire afdelinger.

I perioden frem til 2014 er der søfarts- og fiskerimuseum i huset. Det er en del af Læsø Museum på linie med Hedvigs Hus, museumsgården På Lynget og for den sags skyld museumsskibet ”Ellen”.

Da det besluttes at lave et nyt museum i den gamle købmandsgård i Byrum, meddeler Læsø  Museums bestyrelse, at der ikke længere er råd til at drive søfarts-og fiskerimuseet i Vesterø. Huset tømmes – på pladsen omkring fjernes bl.a. store ankre og fyret fra Syrodde, og det gamle hus forfalder mere og mere.

Læsø Kommunalbestyrelse beslutter i september 2014, at huset skal nedrives…

Det kom heldigvis til at gå helt anderledes…

Hummerens Hus

Vesterø Havnegade 5

9940 Læsø

Tlf: 2040 8096

mail: info@hummerenshus.dk